i love my life
Interview Mass Comm di UITM Melaka .
Friday, April 20, 2012 @ 4:20 PM |

Assalamualaikum .
Hi .


It has been a long time aku tak update new entry . Kalau nak dikira , in two weeks I guess . Aku sekarang dah macam lifeless punya orang je sejak dua menjak , tiga menjak ni . Out of blue , aku rasa macam nak lari jauh - jauh dari semua orang . Aku rasa macam nak menangis puas - puas . And , aku rasa macam nak jerit kat semua orang " Please , I'm begging you . Just , leave me alone " Aku kan unpredictable , so memang macam tu perangai aku . '________'
Last Sunday , aku pergi interview course mass comm UITM . Wehh , bila aku dapat tahu aku dipanggil untuk temuduga , I was likeeeeeeee .......... SPEECHLESS ! Aku happy gila nak mampus ! Seriouslyyy :D Bila aku dapat tahu aku dipanggil untuk interview tu , aku menangis gembira . Air mata aku dah nak jatuh tapi aku terpaksa tahan . BUT , haaaa . Ada tapi nya tu okayy ? Aku cuak wehh nak pergi interview tu . Aku takut gila . Sebab , aku tak tahu apa rupa bentuk kah interview tu akan terjadi . So , dengan keazaman yg kuat *ayat tak boleh blahhh , aku try search kat ENCIK GOOGLE tersayang about this interview lah . Then , bila google google aku terjumpa ah blog sorang perempuan ni *akak bukan perempuan '_____' . Dia story about dia pergi interview mass comm ni last year , dia bocorkan segala soalan ujian bertulis interview tu then aku pun macam ada instinct yang kuat untuk salin all those question . Then , aku google pasal current issue lately . Tak lupa juga , aku google about Senarai Menteri Kabinet , Senarai Menteri Besar :) *nampak sangat aku ni betul - betul minat mass comm kan ? Itu je benda yang aku minat selama aku hidup . Lagi satu yang aku minat LAW tapi dgn result 3 A yang agak sadis tu , mana lah layak nak apply , so aku undur diri je lah . Goodbyeee LAW :3 Takde jodoh kita bersama .

Before sehari , dua hari , tiga hari interview tu aku asyik mengadu dekat Emir yang aku takut , cuak , gabra , semua ada . Seriouslyyy , aku mengadu dekat dia yang jiwa aku dah tak tenteram . Then , aku ambil sikit masa untuk doa lebih dekat Almighty . DIA selalu ada dgn kita , tiap watu 24/7 kan ?

*aku skip cerita aku sampai UITM melaka . and , those bla bla bla .

BIla dah nak dekat pukul 2 petang tu , kaki aku dah menggeletar bagai nak gila . Kertas dekat tangan aku tu sampai nak jadi air bandung sebab tangan aku basah , ketakutan wehh . 

TETIBAAAAAAAAA -,-

" Semua calon yang menduduki ujian bertulis course mass comm , sila masuk ke Dewan Kuliah sekarang "

I was like , oh God . Aku kuatkan diri aku ni . Aku salam ayah , salam mama and cium pipi dorang . Aku dah nak nangis time tu . Apa yang aku buat selama aku hidup , selama aku dilahirkan seriouslyy semua nya aku buat untuk parents aku . Aku cuma harap , dorang mampu nampak , aku tengah berusaha untuk kejar cita -cita aku untuk bahagiakan dorang . Benda yang paling aku takut bila dorang kecewa dgn aku . Aku tahu dorang kecewa bila tahu result SPM aku teruk macam tu . Aku mampu buat dorang tersenyum bangga bila aku Darjah 6 , Form 3 and SPM ? AKU RASA MACAM NAK BUNUH DIRI ACTUALLY . But , I kinda being grateful . Bukan rezeki aku kan ?

Bila aku dah duduk and aku pandang je paper question colour with green kat depan aku tu . Aku senyum perlahan - lahan . Cer teka soalan apa yang dorang tanya ? Haaaaaa , sebijik soalan yang aku jumpa kat blog akak yang  aku google tu . Aku cuba ingat balik apa yang aku hafal tu . Then , aku tulis semua yang aku ingat dalam kertas tu .

1 ) What do you know about mass comm ?
2 ) Why you applied mass comm ?
3) What contribution will you do when involve in mass comm ?

Bila dah habis jawab ujian bertulis tu , kita orang diiringi seorang lelaki ni untuk naik pegi bilik temuduga . Ogg , almost forgot . yang hadir datang interview tu ada 32 orang totally . Ehh , tak campur dengan sesi pagi punya interview okayy ? Hee .

Bila kita orang dah sampai kat satu bilik tu , kita orang just sit around then aku ada lah borak - borak dgn 2 orang girl ni . Their name is Nadia and Mira . Kita orang borak - borak then disscuss pasal current issue , tanya sekolah mana dulu , result SPM and bla bla bla . Seronok dapat kenal dgn dorang actually . Sampailahhh , nama aku kena panggil . Aku berdiri then dorang semua wish good luck .

Bila dah nak masuk aku ketuk pintu then bagi salam and terus approach panel temuduga tu . Then , dorang suruh aku keluarkan sijil - sijil and semuanya yang berkaitan . And , FYI , interview ni 24 hours kena speaking london okay ? Cuba imagine sikit orang kuat makan tempe speaking london :3 HAHA

Me : The Original or the copy one ?
Lecturer : Both . Okay , you may seat .
Me : Thank you .
Lecturer : So , introduce yourself to us .
Me : Bla bla bla bla bla bla bla bla . I'm studying Mechanical Engineering at Sekolah Menengah Teknik Klang 
Lecturer : You taking Mechanical in school , so why you choose mass comm ?
*okay , tu soalan sensitive tu woyyyyy . haih . Then , aku mula ahh buat cerita sedih . Rasa sebak semacam .
Me : My father told me to study that course even he knew I hate that course .
Lecturer : So , you happy studying this course ?
Me : Absolutely not . I couldn't make it in my SPM .
Lecturer : Being an engineer is your father dream ?
Me : Yup . That's why I choose Mechanical course . Another reason is because I love my father . I rather see my father happy even I really hate that those engineering .
Lecturer : Why you choose mass comm ?
Me : I really love this course . I knew , I have future in this field . I have passion in mass comm . I prefer to communicate with people than work with objects and machine .
Lecturer : How did you know about mass comm ?
Me : Actually , I knew I've got talent to communicate with people , talk and standing in front of others since I involved with  " Forum Remaja Daerah Klang " . Then , my teacher sharing information about mass comm and ask me to apply mass comm in UPU form online .
Lecturer : So , what current issue happens in this week ?
*aku cakap pasal Bersih 3.0 , Pyongyang lancarkan roket but it seems failure , KL - Britain
Lecturer : Before we end this session , would you like to ask us anything ?
Me : Nothing , but I would like to say something . I'm maybe not good speaking in English , but I try to improve my interpersonal skills .

Then , aku bangun and straight salam the two lecturer yang interview aku tu .
lepas keluar je dari bilik tu , aku senyum and rasa lega gila . Alhamdulilah . Malam ni aku dah boleh tidur lena :D

Aku sediakan tips untuk sesiapa yang akan dipanggil untuk Temuduga IPTA dari apa - apa course sekalipun :)

  • Buat research pasal course yang bakal ditemuduga tu . Google , Bing , Yahoo or whatever yang kau mampu buat .
  • Actually , penampilan tu sangat penting waktu temuduga . Penampilan mesti menarik so that surrounds you have a good first impression bila nampak kau .
  • Tenang and rilex al the time . Believe that everything will be fine .
  • Yakin bila ditanya panel penemuduga tu . Jangan kasi sikit ruang pun untuk dia ragu-ragu dgn kau .
  • At last , DOA yang terbaik . Semoga dipermudahakan .
Lily nak ucapkan ribuan terima kasih utuk semua yang mendoakan , and maybe Lily dapat tempuh interview hari tu dgn berkat doa kawan - kawan . Terima kasih banyak -banyak .
Last but not least , Kepada ayahanda dan ibunda tercinta , thank's for the support and willing to accompany for this interview . And , my boyfieeeee , Emir Harith , thank's sudi tenangkan saya bila saya cuak about that interview . it really means a lot to me . thank's kongsi pasal semua Isu semasa and awak tak pernah muak dgr saya membebel bila saya tengah tak keruan minggu lepas . Thank's a lot :)

|


copyrightblogskinbySchaaalHassan

Owner entry LastStory




Maizura Zainal

Journalist-To-Be

Good girl , pray to Allah


You may leave each comment for my entry , here !

Shoutbox


My LINK <3

Follow myBLOG
Follow me atTwitter
Add me at Facebook







copyrightblogskinbySchaaalHassan