i love my life
ALLAH willing's !
Sunday, July 31, 2011 @ 11:48 AM |

Halluuuuu :)
Entri kali ni tade motiff ,
tapi just nak cakap dgn panjang lebarnyaa jee .
Semua agak terkejut lahh kan dgn beberapa entri sebelum ni .
Banyak yg based pasal agama semuaa ,
Bukan nak cakap or tunjuk aku ni baik ke hapee ,
kalau yg kenal aku tuu dah tentu lah tahu yg dulu aku memang tak baik punn .
people change for a good thing .
And so am I :)



I ask people to do a good things ,
because when people do a bad things ,
yang dorang cuma dapatt = RUGI BESAR .
I speak with strong alibi ,
and i have trough all that experience .
Believe me , doing a sin is only about RUGI SEMATA-MATA .

And , now I am proud with myself .
From nothing to something .
Macam yang Zaimah cakap ,
" I want to make my Mak+Abah proud "
Allah Willing's !



Berani buat perubahan ke arah sesuatu yang baik,
Itu satu hijrah yang paling besar buat kitaa ,
Macam bab REFORMATION dalam  sejarah tuu lahh kann ?
Orang yg memperjuangkann Agama lain punn mampu membuat perubahan ,
Kita yg ISLAM ni bila lagii ?

Tak payah dengar cakap orang sangat ,
Sebab , kita ni hidup bukan untuk dengar apa yg orang cakap pun ,
Lagi-lagi bila dorang cakap kita ni tunjuk baik lahh , itulahh ,
at least kita dah forward one step than the others .
BUT ,
please remind this ,
bila orang bagi advice yg baik untuk kita ,
buka pintu hati kita seluasnya untuk mendengar .
sebab , itu adalah apa yg orang nampak dalam diri kitaa .



Tak rugi jadi baik ,
walaupun banyak ranjau duri di pertengahan jalan ,
kat hujung tu MANIS :)
I mean SYURGA .

so , buang perkara yg tak patut .
MACAM ,
-meniru time exam
-cakap besar (kau selalu add org , tapi kau cakap kau tak pernah add orang)
-berbangga dengan ape yg kau adee
-mencuri
-buat ibadat untuk bagi org stop membebel
-kau fikir kau cantik dan kau bolehh perkecikkan kan orang lain .
-kau rasa kau dah cukup agama sbb kau dari sekolahh agama
and , so on !

Dah besar kan ?
mesti tahu sendiri punyaa .
jangan tunggu benda yang berharga dalam hidup kita hilang ,
baru nak menyesal ,
and , RAMADHAN is coming ,
kita semua berbalik kepada fitrah pada bulan ni .
Hope , ambil iktibar dari bulan yang mulia nii .

HATI MANUSIA , ALLAH YANG PEGANG :)

Honesty is the BEST policy :)
Saturday, July 30, 2011 @ 11:38 AM |

MOOD : Exam =.=
minggu ni memang ta cukop tidoo .
Hari isnin paper BM ,
pukul 3 pagii bangun and berbalik pada fitrahh ,
then baru studyy ouhh .
Biase yg teman aku studyy pagi-pagi cam ni si Anis Nadia lahh :)
Dea jea manusia yg bolehh bangun pagii ouhh=.=

aku tido 2 jam jea ouhh .
esoknyaa pun samee ,
dan seterusnyaa .
seriouss ,
memang penatt gilaa lahh .
Tp , frust jugakk lahh .
ade jea soalan yg ta dapat jawab .
So , pas nii tak nak tido langsung ,
biar dapat jawab semua soalan .
HAHA .

Kesian sangat kat Syahmi lahh ,
dea ta dapat jawan paper Sejarahh ouhh .
Bilaa tanye dea jawab esei yg mane ,
dea senyapp jea .
aduhh . kesian *
tak pe lahh syahmi oii ,
nanti bace sejarah lagii yea ?
sampai jadi orang utan taww ?
HUHU .

Then ,
frust punya pasall ,
Syahmi buat lahh satu bendaa yg agak kelakarr ,
dea bagii aku bendaa tuhh .
Nak tengokk takk ?
Jap . Jap*


I <3 Sejarah . That's whi i failed :)
HAHA . Nanti nak tag kat dea . Agak-agak dea saket hati takk ? or senyum jea ? 
TAPI ,
Aku rase , better kita jawab exam depends on ape yg kitaa usahaa ,
dari , kitaa MENIRU kann ?

Aku palingg pantang bilaa jadi macam nii ,
orang lain penat usaha ,
tapii , orang-orang yg meniru tu senang goyang kaki dapat jawapann kan ?
orang lain sibuk dok menghafal nota sejarah semua bagai nak gilaa ,
yang lain , yang tak de hati , yang ta penah belajar syllabus IHSAN (percaya TUHAN lihat ape yang kita buat) , yang tak pernah fikir mak bapak kitaa kat rumah , harapkan kitaa jadi yg terbaikk ,
tapii ape yg orang meniru ni bagii ?
AHAHAHA . aku gelak dekat kau , sebab kau manusia yg rugii .
Kau pass kertas jawapan kau dekat org laen , then dapat kertas dea and tiru .
Tak gunaa bilaa kau cakap depann org ,
"Esok sejarah . Matilah aku "
Better kau cakap macamni jea ,
" Esok sejarah . Sempat kea nakk salin semua nota dalam kertas lipat-lipat ni maseh nak meniru esokk?"
Aku yg bace sejarah sampai naek gilaa ni punn ,
terpakse redha jea lahh bilaa ade bendaa yg tak dapat jawab ,
Kau meniru kau dapat ape ?
Highest mark ?
Kau buang jea kertas exam kau tuhh dalam tong sampahh :)

Zaimah tunjuk artikel dalam GENQ~
Jujurlah Anakku , Syurga itu Ada :)
Contah dalam artikel tuu,
  • Semua tertanya , orang yang selalu melakukan dosa ,sering kali mendapat apa yg mereka inginkan , kita hairann . Dan , kita yg berusaha ni , yg merangkak untuk kebaikan , mendapat hasil yg sedikit . Sabarlahh anakku , syurga itu untuk orang yang berusaha demi kebaikann .
ALLAH WILLING's !
Alhamdullilah untuk orang yang jujur dalam melakukan semua perkaraa ,
untuk orang yang tidak jujur ni ? kita nak buat apee ?
Semoga ALLAH merahmati apa yang kau usahakan untuk meniru tuhh :)


DAY by DAY :)
@ 10:57 AM |

okayy* memang dah berhabuk gilaa bilaa bace semua entri dalam blog nii .
currently busy gilaa lahh dengan buku , exam and my heaven yg jap lagi dah nak Trial SPM :)
wish me LUCK  okayy ?

before minggu exam ,
and tak silap aku  , 21 JULAI kott ,
Pusat Nuklear Malaysia , Bangi ade invite school aku pegi pameran kat sanee .
satu jea respon aku =.=

RADIASI & MANDUL :)
weyy , bendaa tak maen-maen ,
sekali pegii ,tiba-tiba mandul macam nehh ?
tak cool lahh kann ?
Ahha '________'
Then , Cikgu katee ,
dorang stopkan ape bendaa tahh ,
and takkan berlaku radiasi punn .
HUHU .

Macam-macam benda weyy kat sane ,
tapi aku ta excited sangat punn nak pegii ,
aku sukaa nyemak dalam gambar jea lahh .
HAHA .
tp , moment kat sane best gilaa .
Dapat lepas kan sumaa bendaa yg ade such as ,
geram and tension semuaa .
Then ,
makan char kuey tiau , kebab .
HOHO .
Syahmi lahh yg paling banyak makan ,
patutlahh punn perut charming semacam .
awww :)

Syahmi Jajuli makes this :)

Credit for Khairul Naim*
Lilyy . Syahmi . Rafiq . Tirah Amoree :)
yeahh . Mechy rawkk :)
Hani . Tirah . Farah . Naim . Pejal . Lilyy . Syahmii*
Tempat kenal erti hidup :)
Lilyy and Syahmi . Asal tinggi benarr? =.=
dgn dea ni lagii=,=
i l o v e t h e m :)
korang sukaa sakat aku bilaa aku bersin kann ? tapi , tak pee , bilaa nanti sume dah berpisahh kita semua mesti akan ingat bendaa tuhh .
aku sayang semua kenangan dgn korangg .
susah payah , kitaa stand sama-sama kann ?
almost miss this thingg :)

Entri . WAJIB baca yg ini *


entry kali ni panjang sikedd ,
sape yg dah terlanjur masuk tuhh ,
bacelahh sekalii yee ?
ta RUGI pun lau nak banding dgn tidur sampai ke petang tuhh :D

Semalam . Means 16 Julai lah kann ?
Dekat sekolah ade program "Bangunlah Puteriku Sayang "
okayy* First respons .
- Baru nak tidoo sampai tersedar
-Baru nak berangan rehat-rehat
Ehh lilyy . Org buat program utk kebaikan taww ,
So , kau pegi jea lahh .
Ta payah nak merungut sangat .
Then , dengan rase ikhlas aku pegi lahh jugakk .
Dgn harapan balik nanti aku dapat somethingg :D

Program bermula dan aku mula mencatat notaa ,
Macam-macam aktiviti taww .
Ade Forum , ceramah , aktiviti and macam-macam lagii .
Isi yg sempat aku tulis ,
ade kat bawah ni :D


  • tulang manusia merupakan kayu api bakar di neraka
  • dunia adalah perhiasan , sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah
  • gadis muslimah harus mencontohi pokok semalu
  • jangan kita gadaikan akhirat yg hakiki utk dunia yg sementara
  • ingat PRIORITY di dunia utk ape . . .
  • TUHAN bayar cash :D
  • AURAT ADALAH KEWAJIBAN , BUKAN PILIHAN 
  • Ancaman membuka aurat : Digantung dari rambutnya , otaknya menggelegak direbus
Banyak lagii yg ade dalam buku ,
tapi yg ni aku highlight utk pengetahuan korang jea punn .
Saje nak share ape yg aku dapat semalam :D
lagipunn aku share benda yg bermanfaat ape ?
benda yg HAKIKI .
tak kan lah ta seberape dgn org laen share macam mane ajar korang pakai PASMINA kott ?

okayy. hari ni aku and member aku puasa :D
NISFU SYAABAN .
pagi tadi lepas sahur terus buat QIYAM dgn ,
SASSIN , DAYAH , AIMI , ANIS And FATIN .
Bukan nak tunjuk baik punn ,
tapii dah memang WAJIB punn kann ?
tak kan lahh time susah baru nak cari TUHAN ?
Belum tentu lagi tahun depan aku dapat rase bestnya buat Qiyam ni .
Entah-entah tahun depan busy sumehh ,
ta sempat na jumpe TUHAN .
itu kes yg ta sempat ,
KALAU yg dah TAK ADA mcm mane pulakk kann ?

Tadi , time solat Subuh berjemaah punn ,
kita orangg saf paling depan .
Dayah yg jadi imam :D

I will miss this moment later . BIG TIME :D
THANKS ALLAH .

*Sesiapa yang mengajak manusia ke jalan kebenaran , dia mendapat ganjaran pahala orang-orang yang mengikuti ajakannnya , tidak dikurangkan sedikitpun pahalanya .


* Usahlah rendah diri jika tidak mempunyai wajah dan tubuh yang cantik , kerana setiap orang berpeluang mencantikkan iman .


Death Note =.=
Thursday, July 14, 2011 @ 7:37 PM |

Suspen jea title entry ni kann ?
HAHA .
TAde makne ape-ape punn actually :D

Minggu ni macam-macam ceritaa ouhh :D
start hari isnin pun dah memang malang gilaa=.=
ni spotcheck bendaa kejadahh punya pasal ,
ade kea patut dorang suma cakap just na check nametag jea last week ,
tup tup*
chesk tag ASRAMA sekali .
okayy , yg tu sangat melampau tahu tak ?
aku ni dah lah bajet outsider ,
dah nak ditampalnye tag ASRAMA kat baju aku sekali .

Malas nak kena denda punya pasal ,
aku and Sassin lari dulu ouhh ,
then cikgu tu dah jerit-jerit .
Haiyaaa~
terus patah balik dan kena tahan .
BEBEL* BEBEL*
kena pulak tulis namaa .
ouhh , tidak sopan langsung lahh=.=

Then ,
hari selasa pulakk ,
kena present project KM ,
HAHA . project aku SDN . BHD cik abg aku yg buat kann :D
HUHU
Welding , Rivetting , sume keje tangan cik abg syg sy tuu ouhh .
iloveyou awkk !
nanti sy bagi upahh okayy :D

then , hari rabu pulakk ,
time pas habis KOKU semalam ,
aku terus balek hostel ouhh .
ta tahu na buatt apee ,
ajak lahh FIVERS riadah kat depan dorm form 4 .
okayy* sesi beramah mesra :D
kita orang ajak budak form 4 maen BELACAK BELANAK .
and GLAH PANJANG :D
HOHO .
sangat best ouhh semalam .

Today ,
buat eksperimen pasal Snell's Law ,
satu group dgn ieka , Tasya and Syahmi .
then ,
bilaa gile dah sampai ,
terus suruh Syahmi tangkap Gambar kita orangg .
SI CANTIK ni lahh kann ?
HOOO~

Pasal PLKN ,
aku ta dapat ouhh ,
Happy-tahap-gaban-ta-ingat ouhh ,
banyak aku nak plan dari pegi PLKN uhh ,
HIHI .
Ramai gak lahh member aku yg dapat ,
include ,
SARAH LEANA :D
Congrats dear ^^

HOT sangat pun ta boleh kann ?
Sunday, July 10, 2011 @ 10:44 PM |

benda ni dah lame na jadikan entry sebenarnya ,
cuma ta postkan jee lagii ouhh .
okayy ,
then dah ade mase na post

penah ta kawan korang cakap ,
"aku ta suke ouhh add orang ,
biase orang jea yg add aku "
TAK PUNN ,
"aku ta suke approve orang yg aku ta kenal ,
lau ade orang add pun ,
aku ignore jea "
GAMPANG TAKK ?
ta kisah lah kau na buat mcm mane pun pasal hidup kau ,
aku pun ta suka na sibuk hal kau ,
tapi yg buat aku jelik pasal kau ni ,
Satu hari tuhh aku jalan dekat wall kau kann ,
tetiba aku nampak sorang mamat nihh tulis kat wall kau ,
"Thanks for the add"
okay , sangat cilakee lahh tu kann ?
Kau cakap benda uhh sume dekat aku ,
yg kau ta sukaa add orang ,
sebab ape ?
Sebab bajet kau hott lah ?
HOT tu ta boleh bawak pegi mati punn .
bukan sorang jea yg cakap macam tuu kat wall kau ,
banyak kott :D
then ,
ta nak approve lau orang yg kau ta kenal ?
baek kau buang jea account FB kau  ,
and campak kat laut .
SENANG CITERR =.=
kalau kau cuma ta approve orang yg gune DP palsu ,
tu ta kesah sangatlahh ,
tapi ni menggunung cakap ta approve org yg ta kenal .
aku tengok ramai jea friend kauu .
yg dari merate alam pun adee .
nampak sangat lahh menipuu :D
 

GO ! Tech GO!
Monday, July 4, 2011 @ 5:14 PM |

last week memang full lah kan minggu sukan ,
serious ta study langsung doee ~
aku dok pakat ngajar budak kawad and menari time perbarisan sumehh .
tiap pagi , petang  and malam dok turun nak ngaja budak form four ouhh .
then , ade satu malam uhh mmg best gilaa lahh .
budak-budak rumah alpha ngajak menari sumee budak form 5 ,
tapi yg dok beriya nak narinyee sume couple form 5 lahh .
PIJI AND IEKA , FARAH AND AZAM , YAI AND SYURA ,
last but not least ,
aku and cik abg lahh .
mmg nari sakan ouhh .
ta sedar jam dah pukul 11 malam and esok nak sekolahh .
seriouslyy , moment tu mmg ta bolehh lupee .
first time kott nari twist zaman saloma dgn cik abg ;D

BETA :D
tema tahun ni " BETA BABBIES "
aku yg pilih lagu BABY tuu .
tp , bukan baby yg JB nyanyi tuhh .
ni versi chipmunks ouhh .
HUHU .
mcm comel jea tariannyee .
aku colabrate dgn eyra nak cari step tarian ni .
tak lupaa jugaa kat dibahh taww~






ALFA :D
ni rumah sukan cik abg . Alfa ni mmg kaw timm dgn betaa .
time tarik talii ari uhh punn ,
Alfa sokong Beta ouhh .
tahun ni Alfa buat tema Vampire .
Botek (Hanafi Khairi ) jadi maskotnyaa .
cik abg panggil dea ,
BOTEK LAKNATULLAH :D
HAHA .
serupaa setann jea time sume orangg tunggu kemunculan 
dea :D











GAMMA and DELTA :D
okayy jugak lahh .
tapii ,
tak ngam sangatt ouhh .
ta tahu napee :D
DELTA buat tema Kampung Boy .
GAMMA pulakk buat Go Green !
bolehh tahan lahh persembahannyaa :D

tahun ni last kott terlibatt dgn bende alah ni sumee .
and ,
last year sekolah tu memang dah pakat dengan kawan nak kumpul moment happy tu banyak-banyak ouhh .
sebab tak nak jadi manusia yang rugi ouhh .

p/s : mmg penatt gilaa semalam maen takraw dgn budak dorm :D

|


copyrightblogskinbySchaaalHassan

Owner entry LastStory




Maizura Zainal

Journalist-To-Be

Good girl , pray to Allah


You may leave each comment for my entry , here !

Shoutbox


My LINK <3

Follow myBLOG
Follow me atTwitter
Add me at Facebook







copyrightblogskinbySchaaalHassan