i love my life
masam MANIS 2010
Saturday, January 1, 2011 @ 10:59 PM |

huh ! 2010 yg ade 365 hari , 53 minggu dan 12 bulan dlm setahun dah punn berlalu . tp , aku masih rase byk yg aku ta buad lagi dlm idupp . otherwise , byk juga bende yg aku ta patut buad , tp aku buad . so , bolee takk itu dianggap sebagai buang mase ?

byk yg aku da belajaa , bkn byk tapii banyakbanyakbanyak ! highlight di situu . pasal apee ? sbb , pengalaman hidup kat dunia ni , tade dalam mane-mane pun syllabus buku . even dalam biology textbook punn , ta de syllabus yg ajar kowg macam mane mauw hidupp dlm dunia ni . aku start belajar utk menghargai hidupp since aku transfer school and duduk kat HOSTEL . kat sini , aku belaja macam - macam . belajar bende yg aku ta pena di ajar oleh cikgu aku , parents aku or others !

kat HOSTEL , aku belajar :

*mkn telur rebus masak kicap ! selame ni ,mak aku ta pena pulakk masak mcm uhh !
*mkn dlm tray . kat umah , aku mkn pkai pinggan jepp . huhu .
*kemas katil lepas bgun tidoo ! hoho . kalau kat umah aku , aku takkan penah kemas katil .
*tiap hari ahad , ade gotong-royong . time uhh wajib bilee jumpe khazanah bwh katill dormmate aku .
*BENCI owg ! selalunye , aku mmg jarang benci kat owg . sbb tade motif punn aku na benci kat owg tuu . tapii , bile da duduk satu dorm dgn org laen dari merate tempat , motif utk benci owg semakin jelas dan nyata ! mcm kerenah dan ragam ! tapi , bile da masuk syllabus BENCI , tak sahh kalau ditujukan khas utk exco ! hoho . aku salah satunyee :)
*ROHANI . perkara-perkara yg melibatkan bende-alah-ni ,mmg aku jarang buad bilee kat rumah . at least , bilee kat hostell , bende-alah-ni mmg da jadi amalan aku tiap-tiap ari .
*kenal kawan , buruk baek dea , suka dan tidak suka . tido sekatil , makan sepinggan , minum secawan , nanges sesame , gelak ketawa , study satu meja !
*tido kat luaa dorm , tepi tangge and kene gigit nyamuk . hoho .
*sorokkan brg peribadi . darurat ouh lau ade ambush spotcheck ! huhu . kene fikir tempat yg paling sesuai sekali if na sorokkan brg berharga/dilarang .
*HLOVATE . tauw takk bende alah ni ? ni penulis buku yg memang aku sukeeeeeeee gileeeeeee ! aku fanatik dgn ayat dea ni . sape yg minat bace bovel , mesti tauw HLOVATE ni sape . sume buku dea aku dah bace ! aku start kenal hlovate , dari budak dorm-mate aku lha . sume gilee bace novel except me . aku bapak-gile-anti dgn novel , tp since aku bace buku hlovate , aku jadi fall in love dgn sume karya dea!
*BERDIKARI . the main thing yg aku belaja time kat hostel . sume kene buad sendiri ! kadang-kadang uhh , bile tgh basuh baju , aku akan menangis . PENAD sangat !

bukan aku mengeluh , cume aku ta biase bila kene hidup kat hostel ouh ! even , 3 bulan pertame aku dok kat hostel , tiap-tiap minggu aku akan balik sebab sakit . huhu . muke aku da jadi famous pun kat pejabat warden uhh tiap-tiap ari jumaat . at last , bilee aku da dapad sesuaikan diri , aku jadi suke tinggal kat hostel . "asramaku , syurgaku " .

konklusinya , kat mane-mane pun kite hidupp , kat mane-mane pun kite terdampar , kite kene belajar susah senang hidup . TUHAN tak ciptakan manusia utk belajar senang je dan TUHAN pun tak bagi ujian kat manusia untuk susah selamanya , the main agenda is REALISE yg dunia ni bukan melibatkan kite sorang je . ade berjuta-juta lagi humanbeing kat dunia ni . kalau hari ni kite makan telur rebus dgn kicap je , org susah yg kita ta tahu kat lua sane , mungkin ta makan ape-ape punn . and , kalau ari ni kite rase kite lah manusia yg paling malang sebab parents kita ta de kat sisi kite untuk 2 minggu , cube fikir pulakk macam mane life anak yatim piatu ?

so , 2010 dah ajar aku macam-macam . pahit , tawar , masam , manis ! sume aku dah rase . kalau na kate aku da cukup pengalaman hidup pun ta boleh juga , sbb aku tauw , byk lagi perkara yg mendatang kat lua tuu !

they can call it drama ,
they call it cliche ,
they call it too much spies ,
as for me ,
i call it life !

|


copyrightblogskinbySchaaalHassan

Owner entry LastStory




Maizura Zainal

Journalist-To-Be

Good girl , pray to Allah


You may leave each comment for my entry , here !

Shoutbox


My LINK <3

Follow myBLOG
Follow me atTwitter
Add me at Facebook







copyrightblogskinbySchaaalHassan