i love my life
The Rainbow troops :)
Saturday, November 5, 2011 @ 1:33 PM |


Assalamualaikum , peeps :)

Tadi dalam pukul 10 , mase tu tengah tengok How I met Your Mother ,
then dapat text dari Xema ,

"Tengok movie laskar pelangi kat astro oasis sekarang "

Okay . Terus tukar channel sebab aku nak sangat tengok movie ni ,
aku ade novel dia , and dah bace pun , cuma tak sempat habiskan lagi sebab SPM kan segalenya :)

And , aku terus update entri ni lepas habis tengok Laskar Pelangi .

Aku mungkin duduk di Malaysia ,
aku pun bukan suka diskriminasi orang ,
tapi ,
boleh tak aku cakap yang aku lagi suka belajar di Sekolah Rendah Muhammadiyah ,
dari aku belajar dekat sekolah yang pentingkan kejayaan seorang murid ?

Boleh tak aku nak belajar di Sekolah Rendah Muhammadiyah yang bukan type of sekolah yang pentingkan kebendaan,
dari aku belajar dekat sekolah yang mengagungkan pelajar pandai ?

Kepintaran seseorang tu bukan diukur dari huruf atau angka ,
tapi dari hatinya ,

Kekuatan sekumpulan pejuang itu dari iman ,
bukan berapa jumlah tentera askarnya .

Hidup ini hendaklak memberi dengan sebanyak-banyaknya ,
Bukan ,
Menerima dengan sebanyak-banyaknya

Aku bagi 5 Bintang kat filem ni :)
actually filem ni diapditasi dari sebuah novel karya Andrea Hinata ,
Cerita pasal 10 kanak-kanak luar biasa yang mendapat pendidikan di Sekolah Rendah Muhamaddiyah.
Sekolah ni cuma ade satu kelas dan satu kelas tu mempunyai 10 orang murid jea .

Macam ajaib bila Lintang boleh jawab soalan matematik dengan hanya pejam mata dan dapat jawapannya . Sementara rakan dia yang lain menggunakan batang lidi untuk menyelesaikan masalah matematik yang diberi Cikgu Muslimah .
Tapi , lepas ayah dia meninggal ,
dia terpaksa berhenti sekolah sebab tersepit dalam kedaifan .
Bayangkan bila anak sekecil itu terpaksa menanggung beban yang amat berat
dan terpaksa menyara adiknya .
Padahal dia seorang kanak-kanak yang dahagakan ilmu ,
kanak-kanak yang menceritakan sejarah Soekarno ditahan dan dipenjarakan di Penjara Sukamiskin
kepada kawan-kawannya .



Aku belajar sesuatu dari sepuluh orang Laskar Pelangi ni ,
Aku belajar untuk berani bermimpi ,
Aku belajar yang kita kena tunaikan semua mimpi kita walaupun ada orang lain lagi hebat dari kita .
Sebab , kita tahu kemampuan kita .


Ini mase Karnival Seni dan Sekolah Muhammadiyah dicaci sebagai orang gila pada mulanya .
Serious , aku suka tengok dorang buat persembahan ,
Seni yang sangat ikhlas dan indah .
Dorang tak perlukan drum ataupun uniform yang memakan duit sekolah ,
Tapi , Sekolah Muhmadiyah berjaya menjadi juara cuma menggunakan
idea ikhlas dari Mahar dan alam :)

Lintang . Ikal . Mahar
Aku banyak belajar dari movie ni :)
Aku bandingkan dengan diri aku sendiri ,
Aku tengok sendiri macam mane mereka sangat cintakan ilmu .
Aku tengok sendiri Lintang mengharung 20 Kilometer untuk sampai kesekolah ,
Aku tengok sendiri Ikal menangis bila Lintang tersepit dalam kemiskinan dan terpaksa meninggalkan ,
Sekolah Muhamaddiyah ,
I wish I could be such them <3


Lily . Laskar Pelangi


Mimpi Adalah Kunci
Untuk Kita Menaklukkan Dunia
Telah Hilang
Tanpa Lelah Sampai Engkau
Meraihnya

Laskar Pelangi
Takkan Terikat Waktu
Bebaskan Mimpimu Di Angkasa
Raih Bintang Di Jiwa

Menarilah Dan Terus Tertawa
Walau Dunia Tak Seindah Surga
Bersukurlah Pada Yang Kuasa
Cinta Kita Di Dunia
Selamanya…

Cinta Kepada Hidup
Memberikan Senyuman Abadi
Walau hidup Kadang Tak Adil
Tapi Cinta Lengkapi Kita

Laskar Pelangi
Takkan Terikat Waktu
Jangan Berhenti Mewarnai
Jutaan Mimpi Di Bumi

Menarilah Dan Terus Tertawa
Walau Dunia Takseindah Surga
Bersukurlah Pada Yang Kuasa
Cinta Kita Di Dunia
Selamanya…

|


copyrightblogskinbySchaaalHassan

Owner entry LastStory




Maizura Zainal

Journalist-To-Be

Good girl , pray to Allah


You may leave each comment for my entry , here !

Shoutbox


My LINK <3

Follow myBLOG
Follow me atTwitter
Add me at Facebook







copyrightblogskinbySchaaalHassan