i love my life
Ramadhan + Ikhlas = Manisnya Ramadhan !
Saturday, August 6, 2011 @ 12:23 PM |

Alhamdulilah :)
Ramadhan tahun ni memang terase manis utk aku ,
Macam-macam benda terfikir bilaa Ramadhan datang tahun ni .
Insyaallah ,
Lagi 7 tahun lagi , lepas dah habes kan semua urusan dunia ,
nak buat Masjid-Hooping dengan Zaimah kat Masjid Punchbowl , Australia :)
Nak pergi sana time bulan Ramadhan nanti ,
Nak lari dari Malaysia yg penuh dengan budaya Bazaar = Membazir , Hiburan lagu raya yang melampau dan macam-macam lagii .
Kat sana nanti nak carik erti Ramadhan yang betul-betul Ramadhan .
Itu impian hati and Allah willing's !

Baru tahu yang Ramadhan ni bukan pasal pegi Bazaar dan beli sampai lebam ,
tapi Ramadhan = Kembali pada fitrah :)
Semalam , Alhamdulilah tak membazir . Beli apa yg terdaya nak makan .
Murtabak and Ice blended Cappucino jea .
And , first time terawih dekat Masjid berdekatan rumah .
sebelum ni tak pernah =='
Tahun lepas tak pernahh ,
Tahun-tahun sebelumnya punn tak pernah .
And , bila dah jejak kaki dekat Masjid semalam ,
sappy gilaa rase hati ni ,
benda yg messy kat kepala hotak ni punn tak dee ,
Bilaa dgr Azan , terasa perit kat hujung mate ni .
Semoga Hidayah ni berpanjangan :)
Sebelum witir , Ustaz tuu bagi tazkirah .
sempat aku tulis dalam planner semalam .
Ni ade point yg aku nak share pasal KEHEBATAN RAMADHAN :
  • Allah meletakkan perkara yang SUNAT itu kepada yg WAJIB
  • Dan yg WAJIB Allah beri kepada 70 kali ganda
  • rugi jika umat islam tidak mengambil kesempatan
  • orang yg menghabiskan solat terawih sehingga habis witir bersama imam , umpama dia menunaikan solat sepanjang malam .
  • Kalau tak nak buat witir pun tak ape , dan dia akan bangun untuk melakukan Qiyamulail tetapi fadhilat bersama imam tu tak ade .
  • Sebaiknya , solat terawih bersama witir dengan imam dan mendapat fadhilat :)
tu jea yg dapat aku kongsi . Malam ni pegi lagii . Bersemangat wokk !
HAHA .

Tapi , time ramdhan ni nak kongsi juga benda yg tak manis :
  • Bila baca Al -Quran dekat surau , semua bising . termasuk dengan orang yg berpuasa tu sekali .
  • Institusi surau dah tak macam surau . Jadi tempat lepak . Tempat baring , tempat makan , tempat bergosip , tempat main handphone =='
  • Bila solat terawih , bising sane - bising sini . dah macam kat pasar .
  • masih lagi ramai yang tak kembali pada fitrahh . . . 
Aku selalu doakan orang di sekeliling aku terbuka pintu hatinya .
Mulut ni tak pernah lekang dari nasihat untuk kawan-kawan .
Aku ni pun tak sempurna sangat , tapi alhamdulilah , bila orang cakap aku akan dengar .

" Tidak mengapa kalau kita menyebarkan dakwah dan mengajak manusia kejalan kebaikan itu tidak berjaya , kerana Allah tu turunkan Hidayah pada sesiapa yang dikehendakiNYA bila-bila masa "

|


copyrightblogskinbySchaaalHassan

Owner entry LastStory




Maizura Zainal

Journalist-To-Be

Good girl , pray to Allah


You may leave each comment for my entry , here !

Shoutbox


My LINK <3

Follow myBLOG
Follow me atTwitter
Add me at Facebook







copyrightblogskinbySchaaalHassan