i love my life
Manusia suka cakap dengan cermin
Thursday, April 18, 2013 @ 6:17 PM |

Assalamualaikum .

Sumpah tahap bapak lama dia aku tak update blog . Ada sekali , masa sebelum mid term . Haram jadah nak kuat update masa lecture week .

Jadi sekarang saya tengah cuti sem . Sebulan lebih dan sekarang tengah berehat daripada mengalami mental breakdown masa Final Exam . Kacau bilau masa tidur, masa makan bila tgh final exam . Diri langsung tak jaga . Doakan result saya this sem ! Maintain 3 pointer ke atas dan insyaAllah , selamanya target saya nak Dean's List . Baru dapat rasa kepuasan belajar .

Maka , musim crush takkan pernah pudar ditelan dek zaman . Dan selamanya trending . Dengar daripada cerita kawan kawan , daripada mulut kawan kawan . Gembiranya dorang bila crush pandang dorang , sedihnya dorang bila crush dorang dah ada girlfriend / boyfriend . Tapi yang paling sedih bila dengar cerita dorang semua , they don't do any effort to approach them . That was the saddest part !

Cakap memang senang , nak buat susah . Rejection is more hurt than telling him/her that you like and adore her/him ? Like seriously ? Hm , manusia ada masing-masing punya pendapat . Rambut sama hitam , saiz hati lain lain . K , awak semua . For me , benda yang paling sakit sekali dalam dunia ni bila kita tak cuba satu benda yang kita sendiri tak tahu apa takdirnya . Kenapa menduga kalau belum mencuba ? Ohh , anda semua dah tahu dah akhirnya ? Okay , jadi sebab tu anda ambil keputusan untuk tidak memberitahu ? Baiklah , saya hormat keputusan anda semua . Isu ni takkan pernah habis , sampai bila bila .

Seterusnya , ada orang suka judge orang lain tapi malangnya dia cakap dengan cermin rumah dia . Saya tak baik mana nak tegur orang, tapi saya cukup berhati hati bila nak judge orang. Say fikir dua kali bila nak keluarkan perkataan yang berkaitan dengan appearance orang tu , tapi saya sebenarnya cukup muak dengan perangai dia . Sebenarnya saya tak boleh ngam dengan orang yang tak sedar diri . SANGAT TAK BOLEH NGAM . Lagi satu jenis orang yang saya tak boleh ngam , MANUSIA YG DENGKI DENGAN MANUSIA LAIN.

Biasanya orang cantik selalu banyak orang judge . Lepastu mesti ada mulut mulut bersuara ,
" ALA , DIA BUKANNYA CANTIK SANGAT PUN .BIASA BIASA JE  "
Kata kata tu datang daripada mulut perempuan yg biasa - biasa sahaja rupanya .
Bukan nak letak level cantik tu tahap mana , tu semua ciptaan Allah . Kita pun tak boleh nak burukkan ciptaan Allah , mungkin ada sesetengah orang buat jadi gurauan tapi sesetengah orang sensitif maka pelihara mulut sendiri .

Tapi , malangnya dah cantik cuma tak ikut benda yang dah diaturkan . Nampak , saya judge orang ? Semua orang tak terlepas punya isu judge-judge orang ni . Sebab manusia hidup bukan nak puaskan hati semua orang . Saya judge orang , saya judge kawan kawan saya , tapi saya masih berkawan dengan dorang , masih lagi menjaga tutur dan kata , sebab kenapa ? Sebab saya fake ? BUKAN , sebab saya tahu dan sedar manusia buat silap dan manusia tak pernah sempurna .

Isu tudung dan free hair lagi tak pernah sejuk , selalu panas di timeline twitter .
Isu ni sangat sensitif wahai adik adik , janganlah membezakan wanita yg bertudung dan tidak .
Saya sendiri takut nak menyentuh isu ni , dan tidak akan pernah menyentuh sebab ilmu agama saya sendiri bocor celah sana dan sini .
*Tapi saya dah sentuh sebab saya tak tahan tengok drama di twitter

" Aku free hair at least aku berbudi bahasa tapi kau tak . Pakai je tudung "
Saya bertudung tapi kadang kadang saya juga mengeluarkan perkataan yg tak elok .
Saya bertudung tidak selabuh mana , kadang kadang tidak juga menutup dada .
Saya bertudung , tapi masih lagi buat benda yg haram *bertempuktampar dgn bf dan ajnabi
Maaf untuk sesiapa yg terasa , yang bertudung pun colour kuku sana sini macam rainbow , colour rambut sana sini macam warna tudung 3 layer tu . Siapa saya nak judge anda yg free hair ?

" At least aku pakai tudung , dari kau yang tayang rambut kau tu "
Jangan salahkan tudung kami , tudung kami tiada dosa . Malah tudung kami masih lagi bermanfaat menambah lubang lubang yang tidak cukup sempurna ditutup.
Susah saya nak cakap benda ni sebab agama saya cetek . Bagi saya seorang wanita yg betul betul baik budi bahasanya ,

Wanita free hair tapi tutup seluruh badannya . Masih wujud wanita seperti ini .
Wanita bertudung yang mengikut bagaimana syaraknya . Alhamdulilah , semoga terus berhijrah !

Saya bukan nak ajar macam mana cara bertudung ikut syarak , saya sendiri pun tidak .
Saya cuma bermaksud anda bertudung , jadi tunjuk lah anda wanita bertudung . Kotor di dalam , biar kita dan Allah yang tahu . Tunjuk yang elok elok di luar , semoga tiada siapa memfitnah kita . Untuk diri saya juga . Apa yg saya cakap ni semua , kena dekat batang hidung saya juga .
Kalau ada yg terasa , mohon maaf awal awal . Sekadar luahan mata saya , juga minda kerana ini untuk ingatan saya juga .

Semoga buka minda , kerana saya tidak sempurna mana .


|


copyrightblogskinbySchaaalHassan

Owner entry LastStory




Maizura Zainal

Journalist-To-Be

Good girl , pray to Allah


You may leave each comment for my entry , here !

Shoutbox


My LINK <3

Follow myBLOG
Follow me atTwitter
Add me at Facebook







copyrightblogskinbySchaaalHassan